TEMA Vakfı Nedir? Görevleri ve Projeleri Nelerdir

TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) 1992 yılından beri faaliyetlerini devam ettiren çevreci kuruluştur. Ülkemizin çölleşmesini önlemek ve toprağın korumasını sağlamaktadır. TEMA vakfının görevleri, projeleri ve yardımda bulunmak isteyenlere dair tüm bilgiler.

TEMA vakfı ülkemizde hizmet veren önemli kuruluşlardan biridir. Gönüllülük esası ile hizmetlerini yürütür. Vakıf bağış sistemi ve kendi bünyesinde bulunan şirketlerden elde ettiği gelirlerle faaliyetlerini devam ettirir. Vakıf bağış sistemi 0-25 arası 10 TL, 25 yaş üzeri 30 TL bağış kabul etmektedir. Faaliyetlerini devam ettirebilmek için bağışçılara ve gelirlere ihtiyacı vardır.

TEMA vakfının açılımı Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’dır. Halk dilinde TEMA vakfı olarak bilinir. Ülke genelinde ağaçlandırma ve doğal güzellikleri koruma hizmetleri vermektedir. Toplanan bağışlar vakfın geleceği için çok önemlidir. Çalışmaların devamlılığı için giderlerin karşılanması gerekiyor. Vakfa gönül veren kişiler tarafından bağışlar kesilmediği sürece TEMA vakfı faaliyetlerini sonsuza kadar devam ettirecektir.

Vakfın, erozyona uğramış topraklara yeniden hayat vermek gibi misyonu bulunmaktadır. TEMA vakfını desteklemek toprak barışını desteklemektir. Bağış sisteminin sürekli aktif olması vakfın çalışmalarını devam ettirmesini sağlamaktadır. Ülkemizde fidan dikimi ve doğal güzelliklerin korunmasında aktif olarak faaliyet göstermektedir.

TEMA Vakfının Tarihçesi

Tema vakfı, toprak sevdalısı Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit tarafından 1992 yılında kurulmuştur. Amaçları Anadolu topraklarının erozyondan ve çölleşmeden koruyarak topraklara sahip çıkmak olmuştur. Türkiye Çöl Olmasın sloganı ile harekete geçmişlerdir. Ülkemizin çöl olması önlemek adına vakfın gelişmesini sağlamıştır. Vakıf 1992 yılında itibaren büyük çalışmalara imza atmıştır. Kamuoyu doğadaki bozulmaların farkına varması ile sosyal sorumluluk projesi adı altında TEMA vakfını desteklemişlerdir. Rio de Janerio kentinde yapılan “Yeryüzü Zirvesi”, devletlerin insanların yarattığı tahribatla mücadele edilmesi gerektiği kararı alınmıştır. Rio zirvesinden birkaç ay sonra 11 Eylül 1992’de TEMA vakfı kurulmuştur.

ormanlar

TEMA Vakfının Görevleri

TEMA vakfı ülkemizde faaliyet gösteren çevreci kuruluşlardan bir tanesidir. Kuruluşundan itibaren üzerine düşen görevleri yerine getirmektedir. İlk olarak yaşadığımız ülkenin toprağının erozyona uğrayarak yok olmasını önlemektir.

  • Erozyondan kaynaklı olarak çölleşme gibi etkileri ortadan kaldırmak.
  • Türkiye’nin çöl olmaması için ağaçlandırma, koruma çalışmaları yapmaktadır.
  • Kamuoyuna erozyonun sonuçlarını açıklayarak toplumsal farkındalık yaratmak.
  • Erozyonla mücadeleyi devlet politikası haline getirmek.
  • Toplumsal bilinçlendirmeyi oluşturmak.
  • Doğal varlıkların korunması ve geleceğe miras bırakılması için çalışmalar yürütmek.
  • Tarım alanlarının amaç dışı kullanımını önlemek. Tarımın doğru şekilde yapılmasını sağlamak.
  • Biyoçeşitlilik, doğal varlıkları ve hayvancılığın temel ihtiyacı olan çayır ve meraları korumak.
  • İnsanlara ağaç ve orman sevgisi aşılayarak doğayı korumak için bilgiler vermek.
  TÜBİTAK Nedir? Görevleri ve Çalışmaları Nelerdir

TEMA Vakfının Projeleri

TEMA vakfı kurulduğundan itibaren birçok proje başlatarak yerine getirmiştir. 1998 yılında Meşe Projesi’ni hayat vermiştir, projenin amacı ülkemizde 1 milyon hektarlık alanı meşe ormanları ile kurmaktır. Çevre ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülmektedir. Projenin geçmişten günümüze maliyeti 1,8 milyar dolar hesaplanmıştır. Meşe Denizi adı verilen Anadolu topaklarının 6,5 milyon hektarlık alanı bozuk meşe ağaçlarıyla doludur. Yeniden hayat vererek daha düzenli meşe ağaçlandırmaları yapılması hedeflenmiştir. Meşe projesine Orman Bakanlığı, Kamu sektörleri, Türk Silahlı Kuvvetleri, Eğitim Kurumları destek vermiştir. 1998-2004 yılları arasında 640 milyon adet tohum dikilmiştir. Dünya çapında gerçekleştirilen en büyük projelerden biridir.

TEM Otoyolu Bitkilendirme Projesi Karayolları Genel Müdürlüğü ile TEMA işbirliği ile gerçekleştirilen projedir. TEM otoyolunun 300 km’den fazla alan ağaçlandırma yapılmıştır. 250 binin üzerinde ağaç dikilerek genişletilmiştir.

Bir Milyon Fidan Kampanyası adı altında amacına ulaşmış birçok proje bulunmaktadır. Halka tanıtılan proje en büyük desteği almış, tam 1 milyon 11 bin 71 fidan dikilmiştir.

TEMA Vakfına Nasıl Üye Olunur

TEMA vakfının faaliyetlerine ortak olmak ve katkıda bulunmak için üye olunabilir. TEMA gönüllüsü olmak isteyenler web sitesine girip Online Gönüllü Formunu doldurarak üye olabilir. Vakfa üye olurken belli miktarda bağışta bulunmak gerekiyor. 0-13 yaş arası 10 TL, 14-24 yaş arası 10 TL, 25 ve üstü yaşındaysanız tek seferlik 30 TL bağışta bulunarak ömür boyu üye olabilirsiniz. TEMA vakfının ana gelir kaynağı gönüllüler tarafından yapılan bağışlardır. Toplanan bağışlar ülkemizin çölleşmemesi için çalışmalara harcanmaktadır. Başvuru formunda gereken bilgiler doğru şekilde girilmelidir. Sonra belirtilen hesaplara bağış parası yatırılarak dekontu alınmalıdır. E-mail ve faks yoluyla vakfa ulaştırılmasıyla üyelik tamamlanmış olacaktır.

Tema Vakfına Nasıl Bağış Yapılır

TEMA vakfının web sitesine giriş yaparak bağış yapabilirsiniz. Üye olup ya da üye olmadan bağışlar yapılabilir. Destek olmak isteyen her yaştan insan bağışta bulunabilir. Sevdikleriniz için bir fidan dikebilirsiniz. TEMA vakfının düzenlediği etkinliklere katılarak gönüllü eğitmen olabilirsiniz. Bağışta bulunarak vakfın faaliyetlerini devam ettirmesini sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu