TÜBİTAK Nedir? Görevleri ve Çalışmaları Nelerdir

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde yer alan kurum, ülkemizde genç bireyleri bilime ve teknolojiye yöneltmek için çalışmalar yapmaktadır. 1993 yılında kitap ve dergi basımı ile büyük kitlelere ulaşmayı hedeflemiştir. Ülkemizin çıkarları doğrultusunda bilim ve teknoloji alanında araştırma yapan kurumdur.

TÜBİTAK 1963 yılında, Cemal Gürsel hükümeti döneminde kurulan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’dur. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanında gelişmesi, hükümete danışmanlık yapması için kurulmuştur. Bilimsel ve teknolojik araştırmaları yapmakla görevlendirilmiştir. Bilimi yönlendiren ve bilimi denetleyen kurum olarak faaliyetlerine devam etmiştir. Günümüzde birçok çalışmaya imza atarak araştırmaları ile bilime yön veren kurum haline gelmiştir.

Türkiye’nin menfaatleri doğrultusunda araştırma, çalışmalar yapmıştır. Her ülkenin kendisine özgü bilim ve teknolojiyi araştıran kurumları vardır ama isimleri değişiktir. Ülkemizde TÜBİTAK bilime hizmet eden kurumdur. Devlet destekli kurumda ülkenin önde gelen bilim insanları, mühendisleri hizmet vermektedir.

24 Temmuz 1963 yılında 11462 sayılı Resmi Gazete yayınlanarak kuruldu. Genç bilim insanlarını destekleyerek ülkeye katma amacıyla faaliyetlerine devam eden kurumdur. Zaman içerisinde bilimsel araştırmaları gelişerek savunma sanayisinde de hizmet vermiştir. TÜBİTAK bilim ile ilgilenen birçok kuruluşa destek sağlamaktadır. Eğitim gören başarılı öğrencilere kendi bünyesinde çalışma fırsatı tanımaktadır.

TÜBİTAK Açılımı Nedir

TÜBİTAK ülkemizde hizmet veren kurumdur. Kurum isminin açılımı “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu” anlamına gelir. TÜBİTAK kısaltılmış olarak yazılmıştır. İsminin uzun olmasından dolayı baş harfleri ve ikinci harfleri baz alınarak kısaltmalar yapılır.

TÜBİTAK Görevleri

TÜBİTAK kurulduğu tarihten itibaren kurumlar tarafından kendisine verilen görevler çerçevesinde çalışmalarını devam ettirmiştir. Zaman içerisinde görev tanımı değişerek dünya genelinde bilim ve teknoloji çalışmalarını takip ederek geliştirmeye başlamıştır.

  • Bilim ve teknoloji alanında Ar-Ge çalışmaları yapmak.
  • Türkiye’nin belirlediği bilim ve teknoloji politikasını takip etmek ve uygulamak.
  • Sanayi alanında araştırmalar yapmak, teknoloji ile geliştirilebilir konularda yenilikler sağlamak. Sanayi kuruluşlarına üretim alanında destek vermek, projeleri geliştirmek.
  • Uluslararası araştırma ve geliştirmeleri takip etmek.
  • Geleceğin bilim adamlarının keşfetmek, destek sağlamak ve iş faaliyetlerine katılmak.
  • İcat ve buluşları değerlendirmek, topluma kazandırmak.
  • Bilime teşvik etmek için seminerler düzenlemek.
  • Bilim alanında dergi ve kitaplar yayınlamak.
  • Uluslararası bilim ve teknoloji kurumları ile işbirliği içerisinde çalışmalar yapmak.

TÜBİTAK Projeleri

tubitak calismalari

Ülkemizde çeşitli bilimsel araştırmalar yapmak ve katılmak, ilgili faaliyetleri destekleyerek araştırmalar yapmaktadır. Ülkemizin kalkınmasını kendisine vazife olarak benimseyerek hareket eder. Projeler geliştirmek, genç bilim adamlarına destek olmak, bunları düzenlemektedir. Keşifler ve projeler yaparak bilimsel anlamda çalışmalarını devam ettirir. Yeni projelere imza atarak genç girişimcilerin çalışmalarını destekler.

  Saatlerin Anlamı, Çift Saatlerin Anlamı 2023

TÜBİTAK, genç girişimcilerin çalışmalarını destekler. Çalışmalardan yararlanarak ülkenin kalkınması için çalışır. Geliştirilen birkaç proje aşağıda verilmiştir.

Akıllı Otobüs ve Durağı: Durakta otobüs beklerken şoförün bizi görmemesi, hızlı gelmesi, şeridi ayarlayamaması gibi durumları ortadan kaldırmak için geliştirilmiştir.

Bitki Yetiştirmede Hangi Gübre Daha Verimli: Kimyasal ve hayvansal gübrenin hangi bitkilerde daha verimli olduğunu tespit etmek için yapılan projedir.

Rüzgar ve Sudan Elektrik: Ülkemizde rüzgar ve güneş enerjisinden elde edilen enerjinin az olmasından dolayı yapılan projedir. Rüzgar olmadığında suyla, su olmadığında rüzgarla elektrik enerjisi üretilebilecek projedir.

Buna benzer birçok proje TÜBİTAK’ın genç projeler sayfasında yayınlanmaktadır. Diğer projelere göz atmak için http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/koselerimiz/projeler-basinda adresine giriş yapabilirsiniz.

TÜBİTAK’ın Çalışma Alanları

TÜBİTAK 2005 yılında adını Bilim ve Teknik yerine Bilim ve Teknoloji olarak değiştirmiştir. Matematik, fizik, bilim, biyoloji ve teknoloji alanında çalışmalar yapmaktadır. Çalışmalarının bir kısmını yayınlar üzerinden insanlara yayınlamaktadır.

TÜBİTAK Yayınları

tubitak yayinlari

Kurum, bilim ve teknolojinin popüler hale gelmesi ve genç bilim adamlarının çalışmalarına devam etmesi için yayınlara yer verir. Aylık dergi yayını yaparak son bilimsel gelişmeleri takipçileri ile paylaşır. TÜBİTAK tarafından yayınlanan üç dergi; Bilim ve Teknik, Bilim ve Çocuk, Meraklı Minik’tir. Yayınladığı dergiler birçok genci bilime merak sarmasını sağlamaktadır. İnsanların bilinçlenmesi ve hayallerinin peşinden gitmesini hedeflemektedir.

TÜBİTAK Bursu

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na katılan öğrenciler ilk 5000 arasına girenlere; biyoloji, kimya, fizik, matematik, genetik, sosyoloji, psikoloji, tarih, felsefe bölümlerine yerleştikleri takdirde aylık 250 TL geri ödemesiz burs vermektedir. Tutar yıllara göre değişiklik göstermektedir. Birçok öğrenci eğitim hayatına destek için TÜBİTAK’tan burs almaktadır.

TÜBİTAK Birimleri

Kurum kendi içinde farklı birimlere ayrılmıştır. Birimlerin amaçları ve çalışmaları birbirine göre farklılık göstermektedir. Araştırma Destek Programları Başkanlığı, Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı, Kurumsal İletişim Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, İdari Hizmetler Daire Başkanlığı ve Mali Hizmetler Daire Başkanlığı’dır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu