Empati Nedir? Nasıl Kurulur ve Faydaları Nelerdir

Kendimizi karşımızdaki insanın yerine koyarak içinde bulunduğu durumu, ruh halini ve duygusal değişikliklerini anlamaya empati denir. İnsanların anlaşabilmesi için empatiye ihtiyaç duyarlar. Empati hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Empati, kendisini karşısındakinin yerine koyarak onun gibi düşünerek onu anlamaktır. TDK göre eşduyum olarak bilinir. Karşımızdaki kişinin ruh halini, psikolojisini ve içinde bulunduğu durumu anlamak daha sağlıklı iletişim kurulmasını sağlar. İnsanlarla iletişimi gerektiren mesleklerde empati kurarak iletişim kurmak daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Karşımızdakini anlamak ve diyalog kurmak için empati kurarak iletişime geçmeliyiz.

Ben merkezci bir yaşam insanlarla olan iletişimimizde kopuklara yol açar. Anlamadan, dinlemeden karşımızdaki kişinin söylediklerini doğru analiz edemeyiz. O an düşünceleri ve içinde bulunduğu durum kendisini anlamamıza en büyük yardımcıdır. Bencillik yaparak kendi isteklerimize öncelik tanırsak, iletişim sorunları yaşanır. Karşımızdaki kişinin yaşını, dinini, cinsiyetini göz önünde bulundurarak empati kurmalıyız. Herkes her konuda aynı tepkileri vermeyebilir. İnsanları tanımak için empati kurabiliriz.

Anlaşmazlıkların ortadan kalkmasında empati kurulmalıdır. Diyaloglarımız daha sağlıklı ve etkin hal alır. Daha az enerji sarf ederek iletişimimizi kuvvetlendirebiliriz.

Empati Nasıl Kurulur

empati

Empati kurmak için karşımızdaki insana odaklanmalıyız. Her canlı empati yetisiyle doğar. Karşımızdaki insanı anlamak için empati yetimizi geliştirmeliyiz. Empati kurmanın yollarını öğrendiğimizde daha güçlü iletişim sağlayarak sorunları ortadan kaldırabiliriz. Karşımızdakinin kurduğu cümleleri anlayabilir empati yetimizle doğru şekilde hareket edebiliriz.

Empati kurmadan kişileri tanımayız. İnsanlar kapalı kutu misalidir. Empati kurarak iç dünyalarına girip onları anlayabiliriz. Bazı kişiler sorulardan kaçarak açık uçlu sorular yöneltir. Karşımızdaki kişiyi anlamak için “nasıl”, “neden”, “niçin” gibi sorulara maruz bırakmalıyız. Sonradan vereceği cevaplar anlamamıza yardımcı olacaktır. Empati kurmak için iletişimimizde kuvvetli olmalıdır. Karşımızdaki konuşmadığı takdirde hiçbir şekilde empati kurmamız mümkün değildir. Tanımak ardından empati kurarak sorunları çözmeliyiz. Konuşturmak için sorular yöneltmemiz gerekir.

Başkalarının inanç, arzu, duygularını kendimizdekilere empoze etmeden anlamak ve anlamaya çalışmaktır. Dinlerken odaklanmak karşımızdaki insanları anlamamıza yardımcıdır. Günün büyük bir bölümünde karşımızdaki insanı dinleriz, empati kurmak için iyi bir fırsattır. Sözcükleri duymaktan ziyade vermek istediği mesajı anlamalıyız. Empati insanın başkasının yerine koymasıdır, hislerini anlamaktır. Benzer bir durumda olsak nasıl hareket ederdik bunu tanımlamaktan geçer. Empati kurmak sadece dinlemek değil onun yerinde olduğumu varsaymaktır. Karşımızdaki insana bakarken kendimizi görmek iyi bir empatinin mesajıdır. Empati kurduğumuzda sözcüklerimize daha dikkat ederiz, insanlar bizimle konuşmaktan zevk alırlar. Yanlış durumlarda düzeltme hakları tanımış oluruz. Sohbetimi güzel ve eğlenceli bir hal alır. İletişim sorunları ortadan kalkarak devam eder.

  Dünyanın En Tehlikeli Adası: Yılan Adası

Diyaloga girerken karşımızdaki insanla karşı karşıya oluruz. İlk aşamada “neden böyle davranıyor” diye sorabiliriz. Bu davranışın ardında yatan sebepleri anlamaya çalışmalıyız. Hangi sebeplerden dolayı sorun yaşadığını tespit edersek sorunları çözebiliriz. Sorunu anladıktan sonra çözüme yönelik anlayışlı tavır sergileyerek sorunu çözüme ulaştırmamız gereklidir.

Empati Kurmanın Faydaları

empati kurmak

Empati iletişim sorunlarını aşmakta etkili yöntemdir. Karşımızdaki kişiye güven ve değer verdiğimizi hissettirir. Birbirimize yardımcı olabileceğimiz düşüncesini yaratır. Yardımlaşma ve dayanışmanın önünü açar. İnsanları anlayarak sorunları aşmamıza yardımcı olur. Tekrarlanan empatiler empati yeteneğimizin gelişmesinde etkili olur. Karşımızdakini anlama fırsatı tanır. Etkili iletişimin yollarından biri empati kurarken karşımızdakini anlamaktır.

Empatinin düzeyine dikkat edilmeli. Çalıştığınız işyerinde patron empati kurarak yaklaştığında sorunların aşılmasında yardımcı olur. İş hayatında patronun empati kurması sık rastlana durumdur. Çalışanların verimliliğini arttırmak için kullanılan yöntemdir. Sosyal hayatta da empati kuran insanlar sorunları aşabilirler. Suiistimal edilmediği sürece empati kurmak insan ilişkilerine katkı sağlar. Tam anlamıyla empati kurabilmek için kendimizi karşımızdaki insanın yerine koymalıyız.

Empati Kurmanın Zararları

Empati karşımızdaki insanı anlamaktır fakat anlarken suiistimal edilmemelidir. Yardımcı olmak için kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyduğumuzda beklenmedik sorunlar yaşayabiliriz. Birçok kişi empati kurarken aciz göründüğünü düşünerek kendi için fırsat yaratmaya çalışabilir. Acizlik olarak değerlendirilmemeli, empati kurarak sorunlar aşılmalıdır.

Empati kurarken karşınızdaki kişiye üzülürseniz eğer acizlik sanılabilir. Acizlik sanılacağından dolayı saygınlık kaybedilerek sorunlar yaşanabilir. Empati ile yaklaşan kişiler zor durumda kalmaması için aşırıya kaçılmamalıdır. Kendi sınırlarımızı empati esnasında aşırıya kaçınmamalıdır.

Empati Neden Önemlidir

İnsanlık empati kurarak birbirlerine yaklaşırlarsa dünya barışı sağlanabilir. İnsanlar kendilerini başkalarının yerine koymayı bilmelidir. Onun gibi düşünmek anlamaya yardımcıdır. İnsanlara uzaktan bakarak empati kurmadan anlamaya çalışırsak hiçbir değeri olmaz. Duygusal anlamda empati kurmak sorunların çözümüne yardımcıdır. Bir toplumda kargaşa ve sorunlar ortadan kalkabilir. Halkın ferah içerisinde yaşaması için empati kurulmalıdır.

Empati yetisi doğuştan gelmektedir. Bebekler empati konusunda oldukça ileri seviyededir. Annesini, babasını veya birisini anlama konusunda becerileri oldukça gelişmiştir. Empati yeteneğine sahip anne ve babalar çocuk yetiştirmekte oldukça başarılı olurlar. Çocuklarının ne istediğini bilir en doğru kararları verebilirler.

  Göç Nedir? Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir? Göç Çeşitleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu